Ik ben een nieuwe
leerling en wil mij
aanmelden
AANMELDEN!

Studiereis Hamburg vwo 6

Ook dit schooljaar is een groepje examenleerlingen op studiereis geweest met reisorganisatie Quarktravel van de Nederlandse Natuurkundevereniging.

De reis begon met een bezoek aan DESY, waar laserstralen van speciale röntgenstraling worden gemaakt met hulp van een kilometerslange circulaire deeltjesversneller. Deze FLASH lasers worden gebruikt om op nanoschaal onderzoek te doen naar bijvoorbeeld deeltjes (moleculen), de zogenaamde Bose-Einstein fase en virussen. Op de DESY campus kregen we lezingen en rondleidingen onder en boven de grond. Ter afsluiting was er een sessie waarin de leerlingen zelf met elektromagnetische experimenten aan de slag gingen.

De volgende ochtend bezochten we XFEL, een gloednieuwe faciliteit aan het einde van een ruim 3 km lange ondergrondse tunnel vanaf de DESY campus. Hier is de laser nog preciezer en krachtiger en mochten we een kijkje nemen in twee laboratoria die aan het einde van de laserbundels staan in een grote ondergrondse hal.

Op de terugweg stopten we in Bremen bij de ZARM valtoren waar onderzoek wordt gedaan naar gewichtloosheid. Hier vinden experimenten plaats uit uiteenlopende vakgebieden van toegepaste ruimtevaarttechnologie tot aan fundamentele quantumfysica.

Niet alleen deze natuurkunde highlights stonden op het programma. In de avond hebben we gezellig samen gegeten en rondgewandeld door het mooie centrum. Terug in de hostel was er tijd voor spelletjes en chillen met elkaar.

 

Meer nieuws

Laat een reactie achter

Je moet zijn ingelogd om een reactie te plaatsen.

Wat wij leren en hoe wij leren

Leerlingen aan het woord