Ik ben een nieuwe
leerling en wil mij
aanmelden
AANMELDEN!

Brugjaar Jan Ligthart

Een 'tussenjaar' na groep 8 met extra aandacht.

Brugjaar Jan Ligthart

Je weet best veel, maar vindt het eng om voor de klas daar iets over te vertellen… 

of 

Je hebt een vervelende periode achter de rug, waardoor je niet goed hebt kunnen leren…

of 

Je hebt eigenlijke een extra jaartje spelling of rekenen nodig om op je eigen niveau terecht te komen….

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom de stap van groep 8 naar de middelbare school voor jou te groot is. Dan ben je bij ons van harte welkom! Wij geven je extra hulp zodat je daarna met meer zelfvertrouwen en kennis verder kunt.

Wie zijn wij

Het brugjaar Jan Ligthart is een aparte afdeling van het Olympus College. We hebben ons eigen schoolgebouw, eigen ingang, kluisjes en speelplaats.  Al onze docenten willen je graag snel en goed leren kennen, zodat we precies weten wie je bent en waar je mee geholpen moet worden.

Jan Ligthart in beeld

Wil je een kijkje binnen nemen bij ons op het Brugjaar Jan Ligthart? Kijk dan deze film waarin we je meenemen in de klas!

Kennis maken met Brugjaar Jan Ligthart

Dit jaar kunnen we vanwege de corona maatregelen geen Open Huis organiseren. Om leerlingen en ouders toch de gelegenheid te geven kennis te maken met het Brugjaar Jan Ligthart organiseren we verschillende activiteiten:

  • op deze website en op de website www.kiesjenieuweschool.nl wordt vanaf 1 december een informatiefilm over het Brugjaar Jan Ligthart geplaatst. In deze film vertellen leerlingen en docenten hoe wij werken en krijg je een beeld van onze school.
  • Voor ouders is er de mogelijkheid om op dinsdagmorgen deel te nemen aan een digitale informatieochtend. Wij vertellen u dan over het Brugjaar Jan Ligthart en er is ruim gelegenheid tot het stellen van vragen. Opgeven kan door een mail te sturen naar: y.kersten@olympuscollege.nl of telefonisch via 026-3202875.
  • Vanaf eind november organiseren we op verschillende vrijdagmiddagen van 14.30-16.00 uur kijk en doe middagen voor geïnteresseerde leerlingen. Met een klein groepje leer je het Brugjaar Jan Ligthart kennen. Aanmelden hiervoor kan door op deze website het formulier in te vullen.

Doel

Jouw doel is ook ons doel: groeien zodat je verder kunt naar de school die bij jouw niveau past. Hoe we dat doen lees je hieronder.

Bij ons volg je de vakken die in elke brugklas worden gegeven, bijvoorbeeld Nederlands, Engels, wiskunde, gym. Zo wen je alvast aan de manier van werken op een middelbare school. Alle docenten geven tips: hoe maak je je huiswerk? Hoe houd je een spreekbeurt? Aan het eind van het jaar snap je dat allemaal.

Naast de gewone vakken geven we elke week hulplessen. Je werkt dan aan de onderwerpen die nog niet zo lekker lopen. Bijvoorbeeld rekenen en spelling of een training om je concentratie te verbeteren. Ook kunnen we je helpen om je leerwerk goed te plannen en te organiseren. En als je erg verlegen bent, zorgen wij ervoor dat je meer zelfvertrouwen krijgt.

Extra activiteiten

We organiseren elk jaar een aantal leuke activiteiten, zoals de kennismakingsweek aan het begin van het schooljaar, Sinterklaas, het kerstfeest en in mei bezoeken we een pretpark. Ten slotte wordt het schooljaar afgesloten met activiteitendagen, waar je een keuze kunt maken uit sportieve en creatieve activiteiten.

We zorgen voor jou

Wij weten dat als je je goed voelt op school, je ook betere resultaten haalt. Wij zorgen er daarom voor dat iedereen zich op school veilig voelt. Dat doen we samen:

  1. de docent zorgt voor goede lessen, met duidelijke uitleg en goede tips.
  2. de mentor is ervoor om je te helpen bij hoe je je voelt op school, het organiseren van je huiswerk en overlegt met jou om erachter te komen hoe je een probleem kunt oplossen.
  3. de ondersteuningscoördinator helpt jou en je ouders als er extra hulp nodig is die buiten de school gezocht moet worden.

(extra) Informatie voor ouders

U als ouder heeft vast nog praktische vragen over bijvoorbeeld de voorwaarden voor plaatsing van uw kind, welke vakken wij op deze afdeling geven, de leerlingbegeleiding en ondersteuning, het advies en de schoolkeuze voor het vervolgonderwijs.  Het document hieronder biedt u meer informatie:

klik hier voor Informatie Jan Ligthart

Mocht u toch nog vragen hebben dan kunt u contact opnemen met de administratie van Jan Ligthart, tel. 026-3202875 of via e-mail y.kersten@olympuscollege.nl

Jan Ligthart in het nieuws

Brugjaar Jan Ligthart is de afgelopen periode veel in het nieuws geweest. Na het bezoek van journalisten van dagblad Trouw en de publicatie van hun artikel kregen we dezelfde week ook bezoek van het Jeugdjournaal (uitzending van woensdag 23 oktober 2019).

Er is momenteel landelijk veel interesse in het concept van een ‘tussenjaar’  voor groep-8 leerlingen. Ons brugjaar Jan Ligthart biedt al vele jaren deze mogelijkheid voor leerlingen die om verschillende redenen na groep 8 nog niet helemaal toe zijn aan de stap naar het reguliere middelbare onderwijs.  Onze expertise op dit gebied is dus niet onopgemerkt gebleven.

Het aanmeldformulier voor de afdeling Jan Ligthart kunt u op deze website vinden onder menu toekomstige brugklasleerlingen.

Anouk Derksen, afdelingsleider

Wat wij leren en hoe wij leren

Leerlingen aan het woord