Ik ben een nieuwe
leerling en wil mij
aanmelden
AANMELDEN!

Brugjaar Jan Ligthart

Een tussenjaar na groep 8 met extra aandacht en ondersteuning

Wat leuk dat je een kijkje neemt bij Brugjaar Jan Ligthart

Brugjaar Jan Ligthart in het kort:

 • Per lesperiode kies je samen met je ouders 5 hulplessen naast de gewone vakken.
 • Heb je schooladvies vmbo-kb, vmbo-gl, vmbo-tl/mavo, havo of vwo? Dan kun je bij ons terecht!
 • Na het Brugjaar kies je de middelbare school die bij jou past. Super als dat het Olympus College wordt, maar doe vooral waar jij jezelf prettig bij voelt.

Wist je dat we de afgelopen 60 jaar al duizenden leerlingen hebben geholpen bij een soepele overstap van groep 8 naar de middelbare school? Hoor jij daar straks ook bij? Je bent meer dan welkom!

Brugjaar Jan Ligthart iets voor jou?

 • Voel je je eigenlijk nog een beetje te jong voor de middelbare school?
 • Vind je je schoolwerk organiseren en plannen lastig?
 • Weet je best veel, maar vind je het superspannend om er voor de klas iets over te vertellen?
 • Gaan veel vakken jou best makkelijk af, maar zou een jaartje extra spelling of rekenen erg fijn zijn?
 • Heb je last van faalangst, waardoor je blokkeert en je je niet meer kunt concentreren?
 • Leg je de lat erg hoog voor jezelf en voel je je onzeker en gespannen op school?
 • Begrijp je de lesstof vaak goed, maar weet je niet zo goed hoe je moet leren voor een toets?
 • Heb je een vervelende periode achter de rug, waardoor je niet goed hebt kunnen leren?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom de stap van groep 8 naar de middelbare school voor jou te groot is. Je bent dan van harte welkom bij Brugjaar Jan Ligthart. Wij helpen en begeleiden je bij jouw persoonlijke uitdagingen, zodat je daarna zelf met meer vertrouwen, kennis en vaardigheden verder kunt.

Wie zijn we & waar vind je ons?

Brugjaar Jan Ligthart is opgericht in 1958. Sinds die tijd hebben duizenden leerlingen een jaar lang extra hulp en ondersteuning gekregen omdat ze zich nog niet helemaal klaar voelden voor de middelbare school. Je bent dus zéker niet de enige!

Al ruim tien jaar vind je ons bij het Olympus College in Arnhem-Zuid. We hebben onze eigen plek in het schoolgebouw, met een eigen ingang, kluisjes en pauzeplek/-plein, waar je lekker kunt chillen of voetballen. Lekker overzichtelijk!

Onze docenten willen je graag snel en goed leren kennen; zo weten ze namelijk precies wie je bent, waar jouw talenten liggen en waar je nog wat hulp kunt gebruiken.

Je krijgt altijd les in kleinere groepen, zodat je alle aandacht en begeleiding krijgt die je nodig hebt.

Brugjaar Jan Ligthart in beeld!

Dat het Brugjaar Jan Ligthart een uniek jaar is, vinden ook de makers van het Jeugdjournaal. Zij kwamen bij ons op bezoek en maakten een filmpje!

Wie kan jou nu beter vertellen over hoe het hier op school is dan onze leerlingen? Bekijk het filmpje hieronder maar eens. Dan zie je meteen ook hoe de school er van binnen uitziet en maak je kennis met enkele van onze docenten!

Hoe zien onze schooldagen eruit?

We starten ’s ochtends om 09.00 uur en we doen ons best jouw vakken zo in te roosteren, dat je niet later uit bent dan 15.00 uur. Het kan zijn dat dat op één dag jouw laatste les om 15.40 uur eindigt. 

Voor elk vak krijg je een andere docent en wissel je van lokaal. Elke les duurt 50 minuten. Zo wen je alvast aan de manier van werken op een middelbare school. 

Je volgt ‘gewone’ middelbare-school-vakken, zoals Nederlands, Engels, wiskunde en gym. In de lessen krijg je veel praktische tips van onze docenten. Bijvoorbeeld: Hoe kun je het beste leren voor een toets? Hoe bereid je een spreekbeurt voor? Aan het eind van het jaar weet je precies hoe je dat doet! Het lespakket is erg afwisselend, zodat je op verschillende manieren wordt uitgedaagd. Je krijgt ook de vakken techniek, drama, muziek én projectonderwijs! 

Bovendien krijg je naast de gewone vakken elke week hulplessen. Samen met je ouders kies je vijf onderwerpen waaraan jij graag wil werken: 

 • Wil je beter worden in rekenen of taal? 
 • Heb je behoefte aan een concentratietraining of wil je graag goed leren presenteren? 
 • Wil je extra hulp bij het organiseren van je huiswerk? 
 • Wil je graag wat meer zelfvertrouwen krijgen of durf je niet zo goed voor jezelf op te komen? 

Na een lesperiode van 10 weken bekijken we opnieuw samen met je ouders hoe jij je hulplessen wilt invullen. 

In jouw Brugjaar leer jij wat jij nodig hebt! 

Welke extra activiteiten organiseren we?

Best spannend zo’n nieuwe school. Daarom organiseren we aan het begin van jouw Brugjaar de Kennismakingsdagen. Zo leer je je klasgenoten goed kennen. Niet alleen gezellig; als jij je lekker op je gemak voelt tussen de andere kinderen, gaat leren ook beter.

Natuurlijk doen we ook gezellige dingen rondom Sinterklaas en Kerst. En in mei staat er altijd een leuk uitje gepland buiten de school.

We sluiten het Brugjaar af met de Activiteitendagen: je kunt dan meedoen met uitdagende sportieve en creatieve activiteiten.

Je zult zien: jouw Brugjaar vliegt voorbij! En dan ben jij helemaal klaar voor de middelbare school!

Wij zorgen voor jou!

Wij vinden het heel belangrijk dat jij lekker in je vel zit. Als jij je goed voelt op school, zie je dat namelijk ook op een positieve manier terug in je resultaten. We zorgen er daarom voor dat jij je veilig voelt op school. Dat doen we samen:

 • Onze docenten zorgen voor goede lessen, met duidelijke uitleg en praktische tips.
 • Jouw mentor let nog wat extra op jou. Hoe voel je je? Lukt het huiswerk maken? Zit je ergens mee of heb je een probleem, dan overlegt je mentor met jou hoe je dit kunt oplossen.
 • De Klassencoach zorgt samen met jou en je klasgenoten voor een fijne sfeer in de groep.
 • Heb je naast onze begeleiding extra hulp nodig van mensen buiten school? De ondersteuningscoördinator helpt jou en je ouders hierbij.

Antwoord op veelgestelde Brugjaar-vragen

Vóór het brugjaar 

Wat heb ik nodig om me als leerling te kunnen aanmelden?
Denken jij en je ouders dat het goed voor je is om een jaar te groeien voordat je naar de middelbare school gaat? In principe is elke leerling met schooladvies vmbo-kader tot en met gymnasium welkom! Je kunt je dus gewoon aanmelden. Let op: doe dit wel vóór 1 april 2024. Na jouw aanmelding kijken we samen of een intakegesprek nodig is. We kijken dan samen met jou en je ouders of wij jou de benodigde ondersteuning kunnen bieden en of ons onderwijs bij jou past. 

Tijdens het Brugjaar 

In welke klas kom ik terecht?
Bij het indelen van onze (kleinere) klassen, houden we rekening met jouw onderwijsbehoefte. We houden daarbij onder andere rekening met jouw schooladvies. We kijken echt wat jíj nodig hebt. Jouw lesrooster ziet er dus net iets anders uit dan dat van je klasgenoten. En ook binnen onze lessen kijken we of je extra hulp of juist uitdaging nodig hebt. 

Is het Brugjaar Jan Ligthart goed bereikbaar?
Onze school ligt centraal in Arnhem. De school is per fiets goed te bereiken vanuit bijvoorbeeld Arnhem-Noord, Arnhem-Zuid, Oosterbeek, Bemmel, Driel, Elden, Elst, Huissen, Duiven en Westervoort. Woon je verder weg, of ga je liever met de bus dan met de fiets: op slechts 3 minuten lopen van onze school vind je een bushalte! 

Hoe laat beginnen de lessen?
We starten ’s ochtends om 09.00 uur en doen ons best om jouw vakken zo in te roosteren, dat je niet later dan ongeveer 15.00 uur uit bent. Het kan zijn dat op één dag jouw laatste les om 15.40 uur eindigt. Onze lessen duren 50 minuten. 

Wat levert dit extra schooljaar mij op?
Nu een jaartje de tijd nemen om te groeien, voorkomt dat je later misschien vastloopt. Bij ons mag je in kleine groepen werken aan jezelf, zodat je met meer zelfvertrouwen naar de brugklas gaat. Je leert jezelf beter kennen en krijgt daardoor ook een beter beeld van welke opleiding daarbij past. Wist je dat Brugjaar-leerlingen minder vaak een klas hoeven overdoen op de middelbare school? Echt waar! 

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen het Brugjaar en de brugklas?
Wij werken in kleinere groepen, met veel persoonlijke aandacht en begeleiding. Onze lesstof draait om jou in plaats van andersom!  

Krijg ik naast leervakken en hulplessen ook doe-vakken?
Jazeker! Bij ons krijg je bijvoorbeeld ook gym, dans, drama, beeldende vorming, muziek en techniek. Niet alleen leuk; door die combinatie van denken en doen leert je brein nóg beter leren! 

Kan ik bij het Brugjaar toewerken naar een hoger schooladvies?
We willen jou vooral helpen groeien, zodat je na ons tussenjaar met meer zelfvertrouwen en kennis aan de middelbare school kunt beginnen. Aan het eind van het Brugjaar Jan Ligthart krijg je opnieuw een schooladvies. Dat kan hetzelfde zijn als het advies dat je op de basisschool hebt gekregen, dat hoeft niet. Ons doel is niet om jou een hoger schooladvies te bezorgen; het kan wel een positief gevolg zijn. 

Wat gebeurt er nadat ik mijn schooladvies vanuit het Brugjaar heb gekregen?
Ook bij het kiezen van een middelbare school sta jij er niet alleen voor. Na een jaar leren bij het Brugjaar hebben wij een goed beeld van wie jij bent, wat jij kan, wat je in de toekomst nog kan leren en op welke manier jij het beste leert. We denken dan ook graag mee met jou en je ouders over welke middelbare school het beste aansluit bij jouw schooladvies, karakter en leerstijl.  

Na het Brugjaar  

Hoe weet de middelbare school wie ik ben en wat ik kan?
Als jij je na het Brugjaar hebt aangemeld bij een middelbare school, maakt jouw nieuwe school een afspraak met je Brugjaar-mentor voor een ‘warme overdracht’: jouw mentor vertelt dan wie jij bent, waar jouw talenten liggen, hoe je je tijdens het Brugjaar hebt ontwikkeld, welke manier van leren bij jou past en waar je nog verder in kan groeien. Fijn idee, toch? 

Is er overlap tussen de lesstof op het Brugjaar en op de middelbare school?
Op de middelbare school werk je vaak vanuit een en hetzelfde lesboek; op het Brugjaar ontwikkelen we onze eigen lessen op basis van verschillende lesmethodes. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je dingen dubbel doet.  

Verder kennismaken met Brugjaar Jan Ligthart?

Ben je nieuwsgierig geworden naar het Brugjaar Jan Ligthart? Kom dan vooral eens bij ons op school rondkijken samen met je ouders! Er zijn verschillende momenten waarop dat kan. Vergeet je niet aan te melden!

Datum Activiteit Voor wie Aanmelden
Dinsdagochtenden van 9.30-10.30 uur31 oktober 2023 t/m 26 maart 2024 Online informatiemomenten Ouders van leerlingen groep 7/8 stuur een mail naar: y.kersten@olympuscollege.nl
Vrijdag 26 januari 2024 van 15.00-20.30 uur OPEN HUIS leerlingen groep 7/8 & hun ouders klik hier
8 februari, 29 februari en 7 maart Kijk- en doe dagen leerlingen groep 7/8  

Waar kunnen mijn ouders terecht voor meer info?

Hebben je ouders vragen over hoe wij onze leerlingen begeleiden? Willen ze weten of het Brugjaar bij jou past en wat de mogelijkheden zijn voor vervolgonderwijs? Of willen ze graag weten of wij je kunnen plaatsen? We lichten het graag toe!

Mail naar y.kersten@olympuscollege.nl of bel de administratie van Brugjaar Jan Ligthart : 026-3202875

Kom jij volgend schooljaar ook naar het Olympus of Brugjaar Jan Ligthart?

Lees hier meer over hoe je je kunt aanmelden

Agendapunt:

25-04-2024: Bezoek aan Europees Parlement Brussel havo 4 en vwo 4 met Frans

Onze digitale loketten